Sarıer N. (Yürütücü), Önder Karaoğlu E., Eloğlu A., Sözbir M. E.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023
Bu çalışmanın birinci bölümünde, yapılarına farklı oranlarda kurkumin (CR)
ve zeytin yaprağı özütü (OLE) ilave edilen ve Ca2+ iyonları ile
çapraz bağlanmış alginat-jelatin tabanlı filmler, film dökme ve çözücü
buharlaştırma yöntemiyle elde edildi. Film oluşturulmak üzere hazırlanan
emülsiyonlara iki farklı seviyede kurkumin ve OLE ilave edildi. Buna göre
hazırlanan film nanoemülsiyonların içindeki CR ve OLE’nin oranları kütlece
%0.001 ve %0.003 CR ve kütlece %1.60, %3.20 ve %4.80 OLE olarak belirlendi. Film emülsiyonların iletkenlik,
zeta potansiyel, ortalama tane boyutu ve PDI değerleri dikkate alınarak, 30−25 oC
sıcaklık aralığında, ultrasonikasyon ile
kararlı nanoemülsiyonlar hazırlandı. Hazırlanan alginat-jelatin tabanlı filmlerin, farklı
pH’larda optik özelliklerinde meydana gelen değişiklikler, antioksidan ve
antimikrobiyal özellikleri, su buharı geçirgenliklerinin incelenmesinin
yanısıra, kimyasal, morfolojik, termal
ve mekanik özelliklerinin ayrıntılı karakterizasyonu yapıldı. Farklı oranlarda kurkumin
ve zeytin yaprağı özütü katkılı alginat-jelatin tabanlı filmlerin, pH algılama
yeteneği ile ambalajlanmış gıdaların tazeliğini gösterme yeteneğinin yanı sıra,
etkili UV bariyeri özellikleri, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri
nedeniyle gıdaların raf ömrünü uzatma kapasitesine sahip olduğu görüldü. Buna
göre, bu filmlerin hazır gıda sektöründe akıllı ve aktif ambalajlamada
potansiyel bir aday olarak değerlendirilebileceği sonucuna varıldı.
Bu çalışmanın ikinci bölümünde, yapılarına farklı oranlarda lavanta
esansiyel yağı (LO) ve oleik asit (OA) ilave edilen ve Ca2+ iyonları
ile çapraz bağlanmış kitosan-jelatin tabanlı filmler, film dökme ve çözücü
buharlaştırma yöntemiyle elde edildi. Kitosan-jelatin karışımlara sıcaklık
tamponlayıcı işlev kazandırmak üzere yüksek oranlarda saf oleik asit ilave
edildi. Bunun yanı sıra antioksidanlık ve antimikrobiyallik özelliklerini de
güçlendirmek üzere lavanta yağı eklendi. Burada oleik asidin faz değiştiren
malzeme özelliğinin yanısıra, diğer bir özelliği olan yağseverlik özelliğinden
(HLB=1.0) yararlanılarak lavanta yağının
susever kitosan-jelatin taban içinde ultrases yardımıyla nanoemülsiyon
oluşturarak dağılması sağlandı. İnce, esnek, biyoesaslı kitosan-jelatin filmler, farklı oranlarda lavanta
esansiyel yağı ve oleik asit katılarak, hiçbir toksik kimyasal kullanımı
olmadan başarı ile üretildi. Ortamdaki
sıcaklık değişikliklerine duyarlı ve termal tamponlama kapasitesi bulunan,
görünür ışığa karşı bariyer özelliği olan, termal olarak kararlı, antioksidan
ve antimikrobiyal özelliklere sahip kitosan-jelatin filmlerin gıda, ilaç ve
kozmetik paketleme alanında akıllı ve aktif ambalajlamada potansiyel bir aday
olarak değerlendirilebileceği sonucuna varıldı.