Preparation of Edible Anti-Bacterial Films Doped with Curcumin and Olive Leaf Extract for Food Packaging


Sarıer N. (Yürütücü), Önder Karaoğlu E., Eloğlu A., Sözbir M. E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Nisan 2021
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2023

Proje Özeti

Bu çalışmanın birinci bölümünde, yapılarına farklı oranlarda kurkumin (CR) ve zeytin yaprağı özütü (OLE) ilave edilen ve Ca2+ iyonları ile çapraz bağlanmış alginat-jelatin tabanlı filmler, film dökme ve çözücü buharlaştırma yöntemiyle elde edildi. Film oluşturulmak üzere hazırlanan emülsiyonlara iki farklı seviyede kurkumin ve OLE ilave edildi. Buna göre hazırlanan film nanoemülsiyonların içindeki CR ve OLE’nin oranları kütlece %0.001 ve %0.003 CR ve kütlece %1.60, %3.20 ve %4.80 OLE olarak belirlendi. Film emülsiyonların iletkenlik, zeta potansiyel, ortalama tane boyutu ve PDI değerleri dikkate alınarak, 30−25 oC sıcaklık aralığında,  ultrasonikasyon ile kararlı nanoemülsiyonlar hazırlandı. Hazırlanan alginat-jelatin tabanlı filmlerin, farklı pH’larda optik özelliklerinde meydana gelen değişiklikler, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri, su buharı geçirgenliklerinin incelenmesinin yanısıra,  kimyasal, morfolojik, termal ve mekanik özelliklerinin ayrıntılı karakterizasyonu yapıldı. Farklı oranlarda kurkumin ve zeytin yaprağı özütü katkılı alginat-jelatin tabanlı filmlerin, pH algılama yeteneği ile ambalajlanmış gıdaların tazeliğini gösterme yeteneğinin yanı sıra, etkili UV bariyeri özellikleri, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle gıdaların raf ömrünü uzatma kapasitesine sahip olduğu görüldü. Buna göre, bu filmlerin hazır gıda sektöründe akıllı ve aktif ambalajlamada potansiyel bir aday olarak değerlendirilebileceği sonucuna varıldı.

Bu çalışmanın ikinci bölümünde, yapılarına farklı oranlarda lavanta esansiyel yağı (LO) ve oleik asit (OA) ilave edilen ve Ca2+ iyonları ile çapraz bağlanmış kitosan-jelatin tabanlı filmler, film dökme ve çözücü buharlaştırma yöntemiyle elde edildi. Kitosan-jelatin karışımlara sıcaklık tamponlayıcı işlev kazandırmak üzere yüksek oranlarda saf oleik asit ilave edildi. Bunun yanı sıra antioksidanlık ve antimikrobiyallik özelliklerini de güçlendirmek üzere lavanta yağı eklendi. Burada oleik asidin faz değiştiren malzeme özelliğinin yanısıra, diğer bir özelliği olan yağseverlik özelliğinden (HLB=1.0)  yararlanılarak lavanta yağının susever kitosan-jelatin taban içinde ultrases yardımıyla nanoemülsiyon oluşturarak dağılması sağlandı. İnce, esnek, biyoesaslı kitosan-jelatin filmler, farklı oranlarda lavanta esansiyel yağı ve oleik asit katılarak, hiçbir toksik kimyasal kullanımı olmadan başarı ile üretildi.  Ortamdaki sıcaklık değişikliklerine duyarlı ve termal tamponlama kapasitesi bulunan, görünür ışığa karşı bariyer özelliği olan, termal olarak kararlı, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip kitosan-jelatin filmlerin gıda, ilaç ve kozmetik paketleme alanında akıllı ve aktif ambalajlamada potansiyel bir aday olarak değerlendirilebileceği sonucuna varıldı.