ISOEVA 6th INTERNATIONAL SYMPOSIUM of EDUCATION and VALUES, Antalya, Türkiye, 27 Ekim 2022, ss.203-219, (Tam Metin Bildiri)
İşgücü piyasasında yeni tanınmaya başlanmış dijital bir sektör olan Gig ekonomisi, bu kapsamda faaliyet gösteren bireylere tanıdığı esneklik, özerklik ve fırsatlar ile oldukça cazip bir iş modeli olarak kabul görmektedir. Özellikle tanımlanmış olan cinsiyet rolleri gereği ev işleri, çocuk bakımı gibi sorumlulukları üstlenmiş olan ve iş-yaşam dengesinin ön plana çıktığı kadınlar açısından böyle bir çalışma modeli, kadınların katılımını arttırmak noktasında önemli bir potansiyel taşımaktadır. Dolayısıyla bu çalışma modeli, istihdam piyasasında bir biçimde yer edinmemiş/edinememiş olan kadınlar için önemli bir fırsat oluşturmaktadır. Ancak madalyonun diğer yüzünde Gig modeli, çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye için de bilinmeyen dinamikler arz eden, belirsizlikler içeren bir model olarak karşımıza çıkmakta olup, literatürde de bu modeli ele alan çalışmaların sınırlılığı dikkat çekicidir. Bu çalışmada, literatürde önemli bir boşluk arz eden Gig ekonomisi konusuna kadınlar bağlamında yaklaşılmış; gelişmekte olan bu yeni ekonomik modelde kadın emeğine dikkat çekilmiştir. Kadınların Gig ekonomisi içerisinde çeşitli yönlerden mevcut durumunu ve gelecek dönemlerdeki potansiyelini, karşılaştıkları zorlukları, sahip oldukları hakları, avantaj ve dezavantajlarını irdelemek amaçlanmıştır.
Bu kapsamda bu çalışma, Gig ekonomisi çerçevesinde
kadınların Gig ekonomisine erişim, sosyal korumaya erişim, esneklik, güvence,
iş kanunları ve sosyal güvenlik, ücret ve fırsat eşitliği ve anlaşmazlıkların
çözümü gibi hususlarda durumunu ortaya koymayı hedeflemiştir. Bu doğrultuda yapılan
literatür incelemeleri ışığında birtakım temalar altında belirtilen bu
hususlara ilişkin bir derleme çalışması yürütülmüştür. Erişilen bilgiler, bu
ekonomik modelin kadınlar açısından önemli avantajlar sunduğu, güçlü yönleri
bulunmasının yanı sıra bazı aksak yönleri, dezavantajlı noktaları ve geleceğe
dönük belirsizlikleri bulunduğunu göstermiştir. Erişilen sonuçlar ışığında
birtakım değerlendirmeler ve önerilerde bulunulmuştur. Bu sonuç ve
değerlendirmelerin literatüre ve Gig ekonomisi pratiğine ilişkin katkılar
sunacağı düşünülmektedir.
Gig economy, a digital sector that has just started to be recognized in the labor market, is accepted as a very attractive business model with the flexibility, autonomy and opportunities it provides to individuals operating in this context. Such a working model has an important potential to increase women's participation, especially for women who have undertaken responsibilities such as housework and child care due to their defined gender roles, and whose work-life balance comes to the fore. Therefore, this working model creates an important opportunity for women who have not/haven't been able to find a place in the employment market. However, on the other side of the coin, the Gig model appears as a model with unknown dynamics and uncertainties for Turkey, as in most countries, and the limited number of studies dealing with this model in the literature is striking. In this study, the issue of Gig economy, which presents an important gap in the literature, was approached in the context of women; In this developing new economic model, attention was drawn to women's labor. It is aimed to examine the current situation of women in the Gig economy in various aspects and their potential in the future, the difficulties they face, the rights they have, their advantages and disadvantages.
In this context, this study aims to reveal the
situation of women in the Gig economy in terms of access to the Gig economy,
access to social protection, flexibility, security, labor laws and social
security, wage and opportunity equality, and conflict resolution. In this
direction, in the light of the literature reviews, a compilation study was
carried out on these issues, which were stated under some themes. The available
information has shown that this economic model offers significant advantages
for women, has strengths as well as some shortcomings, disadvantages and
uncertainties for the future. In the light of the obtained results, some evaluations
and suggestions were made. It is thought that these results and evaluations
will contribute to the literature and the practice of Gig economy.