MODERN YAŞ AMIN GÖSTERGELERİ NDEN YÜKSEK Bİ NALARDA RENK - I Ş IK FAKTÖRÜ BAĞ LAMINDA HASTA Bİ NA SENDROMUVE İ LETİŞİMSEL BOYUTTA ETKİ LERİ


ZEYBEK I.

The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, cilt.4, sa.4, ss.33-38, 2014 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bireysel, sosyal ve iş amaçlı inş a edilmiş çok katlı binalar, kuleler, rezidanslar, plazalar kentselyaş amın her bir tarafını çevrelemiş bulunmaktadır. Kiş ilerin gerçekleş tirdikleri günlük iş lerin,hareketlerin dört duvar arasında gerçekleş tiğ i düş ünüldüğ ünde, yaş amsal alanların ve özellikle içmekanların, sosyalleş me sürecinde önemli bir role sahip olduğ u rahatlıkla söylenebilir. Bu sürecinyüksek temposunu ve hızını kolaylaş tırmak için tasarlanan bu alanlar, aynı zamanda üretkenliğ imizive sağ lığ ımızı tehdit eden yapılar olarak karş ımıza çıkmaktadırlar. Bir baş ka deyiş le bu yapılar,insanlar arasındaki etkin ve etkili iletiş imi olumsuz yönde etkilemekte ve bireylerin psikolojik vepsikonörolojik seviyeleri üzerindeki olumsuz etkiye bağ lı olarak iletiş im çatış malarına nedenolmaktadır. Bundan dolayı bu heybetli, etkileyici ve gösteriş li binalar sağ lıksız ve olumsuz yaş am tarzıgöstergeleri olarak karş ımıza çıkmakta ve farklı alanlardaki bilim adamları tarafından tartış ılan birnevi hastalık olarak gündemdeki yerini almaktadır. Bu hastalık Hasta Bina Sendromu ya da OrtaSınıf Hastalığ ı olarak adlandırılmaktadır. Bu çalış mada yüksek binalarda yaş ayan ve çalış aninsanların fiziksel ve psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmelerinde, daha olumludüş ünmelerinde, bireylerin içsel huzurlarına kavuş malarında, kiş ilerarası iliş kilerini iyileş tirmede vebireylerin daha sağ lıklı olmalarını sağ lamada ış ık ve renk kullanımının nasıl değ i ş iklik yaratabildiğ iörnekler üzerinden göstergebilimsel bir bakış açısıyla analiz edilecektir.
The enormous high- rises, plazas, residences and towers that have encapsulated urban living space, aresmart structures that are constructed for either personal, social or for business purposes. If we are toassume that more than half of one s daily practices, movements and routines take place withinenclosed walls, then it is safe to say that these spaces have a significant role in the social process.These spaces, which are designed to facilitate the high pace and high speed of one s daily life, alsoappear before us as structures that threaten our health and productivity. In other words, they affecteffective and efficient interaction amongst human beings negatively and cause communicationconflicts due to their unfavorable impact on a psychological and psycho- neurological level. Hence,these impressive, grandiose and imposing buildings are, in fact, damaging and unhealthy lifestyleindicators; a kind of sickness which scientists active in different fields have been discussing. Thissickness has been named Sick Building Syndrome , or Middle Class Sickness . In the study thatfollows, examples will be given and analyzed from a semiolotical perspective to show how the use ofcolor and light can make a difference for people living and working in high- rise buildings tophysically and psychologically feel better, have a more positive way of thinking, restore their innerpeace and interpersonal relationships and become healthier beings.