HAVAYOLLARINDA İNSANİ TEMASLAR, YOLCU MEMNUNİYETİ, ALGILANAN DEĞER VE TAVSİYE ETME NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER


Creative Commons License

Işıkcı S. O.

ICOESS - 7 th International Congress of Eurasian Social Sciences, Muğla, Türkiye, 27 - 30 Nisan 2023, ss.334-336, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.334-336
  • İstanbul Kültür Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sivil hava yolcu taşımacılığı, dünyanın hemen her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de işletmeler üzerinde yoğun rekabet koşullarının, maliyetlerin ve müşteri beklentilerinin üst düzeyde olduğu bir sektördür. Bu sektörde faaliyet gösteren hava yolu işletmelerinin rekabet avantajını elde etmek noktasında en önemli kazanımlarından birinin yolcu memnuniyeti olduğu kabul edilmektedir. Elbette yolcu memnuniyetinin oluşması noktasında pek çok faktör etkili olabilecektir, ancak diğer taraftan işin nev’i gereği yolcu ile yolculara bireysel hizmet sunan hava yolu kabin ekibi görevlileri arasındaki etkileşim ve iletişimin yoğun olduğu kabin hizmetleri, bu memnuniyetin ortaya çıkmasında önemli bir etken olabilecektir. Kabin ekibi üyelerinin yolcular ile etkileşimlerinde nezaket ve hızlılık gibi çeşitli insani temas noktalarının hava yolu yolcusunun uçuş deneyimine ilişkin algısı üzerinde etkili olabilecek bir yönünün bulunduğunu ileri sürmek mümkündür. Bu çalışmada, kabinde hizmet sunumu esnasındaki bireysel özen, yardımseverlik, nezaket ve hızlılık olmak üzere dört boyutta insani temas noktalarına odaklanılmıştır. Bu değişkenlere ilişkin yolcuların görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Diğer yandan, bu değişkenlerin her birinin yolcunun memnuniyetine olan etkisinin, yolcu memnuniyetinin ise algılanan değer ve tavsiye etme niyeti üzerindeki etkilerinin istatistiksel olarak belirlenmesi amaç edinilmiştir. Bu amaçlar kapsamında, nicel araştırma yöntemine dayalı olarak yer verilen bir online anket uygulaması çerçevesinde kolayda örnekleme yöntemi ile toplam 405 katılımcının yanıtlarına erişilmiştir. Erişilen veriler SPSS 24 istatistik paket programında kodlanmış ve çözümlenmiştir. Yapılan istatistiksel analizler neticesinde erişilen ampirik bulgular hava yolu şirketlerinin müşteri memnuniyetini artırmak için insani faktörlere odaklanmalarının önemini vurgulamıştır. Araştırma, kabin personelinin bireysel özen, yardımseverlik, nezaket ve hızlılık gibi insani temas noktalarının yolcu memnuniyetine etkisini, yolcu memnuniyetinin ise algılanan değer ve tavsiye etme niyetine etkisini istatistiksel olarak doğrulamıştır. Ortaya çıkan bu bulgular çerçevesinde literatüre ve hava yolu sektörüne katkı sunabilecek birtakım değerlendirmeler sunulmuştur.

Civil aviation transportation is a highly competitive sector with high costs and customer expectations on businesses, as in most parts of the world, including Turkey. It is accepted that passenger satisfaction is one of the most important gains for airlines to achieve a competitive advantage in this sector. Although many factors can contribute to the formation of passenger satisfaction, on the other hand, cabin services, where there is intense interaction and communication between cabin crew members who provide individual service to passengers, can be an important factor in the emergence of this satisfaction. It is possible to argue that there is a human contact point in the interaction of cabin crew members with passengers, such as politeness and speed, which can have an effect on the perception of the airline passenger's flight experience. In this study, four dimensions of human contact points were focused on during the service delivery in the cabin, which are individual attention, helpfulness, politeness, and speed. The aim was to determine the opinions of passengers regarding these variables. On the other hand, it was aimed to statistically determine the impact of each of these variables on passenger satisfaction, and the effect of passenger satisfaction on perceived value and intention to recommend. Within the scope of these objectives, an online survey application based on quantitative research method was used, and the responses of a total of 405 participants were accessed through convenience sampling method. The obtained data were coded and analyzed in the SPSS 24 statistical package program. As a result of the statistical analyzes conducted, the empirical findings have emphasized the importance of airlines focusing on human factors to increase customer satisfaction. The research has statistically confirmed the effect of human contact points such as individual attention, helpfulness, politeness, and speed of cabin crew on passenger satisfaction, and the effect of passenger satisfaction on perceived value and intention to recommend. Within the framework of these findings, some evaluations that can contribute to the literature and the airline industry have been presented.