Janus’un Öteki Yüzü: Suat Derviş’in İstanbul’un Bir Gecesi’nde Kent


Creative Commons License

Uğur Melikoğlu G.

TURKOLOGENTAG 2025, Mainz, Almanya, 10 Nisan 2025, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Mainz
  • Basıldığı Ülke: Almanya
  • İstanbul Kültür Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Janus’un Öteki Yüzü: Suat Derviş’in İstanbul’un Bir Gecesi’nde Kent

 

Bu sunum  Suat Derviş’in 1939 yılında Haber Gazetesi’nde tefrika edilen İstanbul’un Bir Gecesi adlı romanın İstanbul’un temsili üzerinden modern girift kentin kodlarını ve kent-birey arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır.  Sunum romanda İstanbul temsillerinin yirminci yüzyılın ilk yarısında geçiş döneminde Türkiye’de modernlik, kentleşme, bireysellik, toplumsallık, yoksulluk, yabancılaşma, hafıza ve kimlik gibi meselelerin iç yüzünü anlamada zengin ve çok katmanlı bir inceleme olarak kurgulandığını ileri sürecektir.  Farklı sosyokültürel ve sosyoekonomik gruplardan kentli bireylerin hikâyelerinin birbirine bağlanmasıyla oluşan bu anlatının, sembolik düzlemde modern kent yaşamının karmaşık hikâyesini yazmaya çalıştığı iddia edilecektir. Romanda sıklıkla altı çizilen kentin gündüzü ve gecesi arasında yaşama ve manzaraya dair farklılıkların modernleşmenin tabiatına içkin olan tezatlık ve parçalılık bağlamında incelenmesi de amaçlanmaktadır. Kesişen hikâyeler üzerinden kurgulanan anlatıda mekânsal yakınlığın bireylerin birbirlerine yönelik bir dikkat ve hassasiyete dönüşmemesi kent yaşamının insan ilişkileri üzerinde yarattığı tahribatı ve yabancılaşmanın kent ile ilişkisini açıklamak için incelenecektir. Romanın belirgin temalarından sosyal adaletsizliğin de kent hayatının ve ekonomisinin bir sonucu olduğu ve bütün trajedilerin asıl sorumlusu olarak kabul edilen kentin meydana getirdiği yoksulluğun bu romanda nasıl temsil edildiği araştırılacaktır. Tüm bunlar romanda İstanbul’un bir mekândan öteye geçerek  başlı başına bir karaktere dönüştüğünü, aynı anda bir karmaşık hafıza deposu, sınıf mücadelesinin, yalnızlığın, ulusal kimliğin ve modern bireyin varoluşsal ikilemlerinin bir aynası haline geldiğini gösterir. Roman şehrin girift kodlarını ve sakinleriyle olan ilişkisini incelikli bir şekilde tasvir ederek mekân, kimlik ve modernlik  arasındaki bağlantıların derinlemesine incelenmesini sağlar.  İstanbul'un değişen manzarası, geçiş halindeki bir dünyanın güzelliğini ve kırılganlığını yakalar  ve genel insanlık durumu için kompleks bir metafor işlevi görür. Çalışmada ötekinin mekânlarını araştırmak için M. Foucault’un “Heteretopya” kuramından, kentin imkânlarını ve [anti]demokratik yapısını eleştirel bir perspektiften ele almak için H. Lefebvre’nin “Şehir Hakkı” çalışmasından ve üretim-tüketim pratikleri içinde kent ve birey ilişkileri için David Harvey’in “Umut Mekânları” adlı çalışmalarından  yararlanılacaktır.

 

Anahtar Kelimeler: Suat Derviş, İstanbul, Modernleşme, Birey, Yabancılaşma

The Other Face of Janus: The City in Suat Derviş’s A Night in Istanbul

 

This presentation aims to analyze Suat Derviş’s novel A Night in Istanbul, serialized in Haber newspaper in 1939, through its representation of Istanbul, exploring the codes of the modern, intricate city and the relationship between the individual and the urban space. The presentation will argue that the depictions of Istanbul in the novel provide a rich and multilayered examination of issues such as modernity, urbanization, individuality, sociality, poverty, alienation, memory, and identity during the transitional period of early 20th-century Turkey.

 

The narrative, which connects the stories of urban individuals from diverse sociocultural and socioeconomic backgrounds, symbolically attempts to write the complex story of modern urban life. The contrasts and fragmentations inherent in modernization will also be examined by exploring the differences in life and scenery between day and night in the city, as frequently emphasized in the novel. In the narrative constructed through intersecting stories, the failure of spatial proximity to transform into attentiveness or sensitivity among individuals will be examined to explain the damage urban life inflicts on human relationships and the connection between alienation and the city.

 

The novel's prominent theme of social injustice will also be studied, focusing on how poverty—depicted as a byproduct of urban life and economy—is represented and portrayed as the root cause of all tragedies in the narrative. This analysis underscores how Istanbul transcends its role as a setting, emerging as a character in its own right: a repository of complex memories, a mirror reflecting class struggles, loneliness, national identity, and the existential dilemmas of the modern individual.

 

By intricately portraying the codes of the city and its relationship with its inhabitants, the novel allows for an in-depth exploration of the connections between space, identity, and modernity. The evolving landscape of Istanbul captures the beauty and fragility of a world in transition, serving as a complex metaphor for humanity's condition.

 

The study will utilize Michel Foucault’s theory of “Heterotopia” to investigate the spaces of the Other, Henri Lefebvre’s “Right to the City” to critique the possibilities and [anti]democratic structures of the urban environment, and David Harvey’s Spaces of Hope to analyze the interrelations between the city and the individual within the practices of production and consumption.

 

Keywords: Suat Derviş, Istanbul, Modernity, Individual, Alienation