Okul Öncesi Öğretmeni Mesleki Öz-Yeterlik Ölçeği Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Toran M., Mart M., Özden B.

Yaşadıkça Eğitim Dergisi, cilt.38, sa.1, ss.88-104, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 38 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.33308/26674874.2024381664
  • Dergi Adı: Yaşadıkça Eğitim Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Central & Eastern European Academic Source (CEEAS), Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.88-104
  • İstanbul Kültür Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Öğretmen yeterlikleri, öğretmenlik mesleği ile birlikte başlayıp yıllar içerisinde farklı çalışmalar ile eğitimdeki öneminden dolayı üzerinde durularak, geliştirilmesini sağlamak amacıyla üzerinde çalışmalar yapılan bir alandır. Öğretmenlik mesleği ile ilgili temel yeterlik alanları belirlenmiş olup, her bir öğretmenlik alanı için de özel alanlar belirlenmiştir. Bu çalışmada, okul öncesi öğretmenlerinin mesleki öz-yeterliklerini belirlemek üzere geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ölçeğin geliştirilmesi sürecinde öncelikle 55 maddelik soru havuzu oluşturulmuş ve bir maddenin anlaşılır olmaması nedeniyle çıkarılmasıyla kalan 54 madde uzman görüşüne gönderilip kapsam geçerliği belirlenmiştir. Lawshe yöntemi kullanılarak ölçeğin kapsam geçerlik indeksi 0.76 olarak belirlenmiştir. Daha sonra ölçek üzerinde sırasıyla açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve güvenirlik için test tekrar test yönt emi uygulanmıştır. Bu üç analiz süreci için veriler ayrı ayrı oluşturulan ve okul öncesi öğretmenlerinin yer aldığı üç farklı çalışma grubundan elde edilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda 29 maddelik 4 boyuttan oluşan bir yapı belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise 5 madde ölçekten çıkarılmış ve 24 maddelik 4 boyutlu ölçeğin “kabul edilebilir” bir model uyum düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Test tekrar test yöntemi ile belirlenen anlamlı ve 0.777 düzeyindeki korelasyon katsayısı ile ölçeğin güvenirlik özelliğine sahip olduğu belirlenmiştir. Geliştirilen ölçek ile okul öncesi öğretmenlerinin hizmet öncesi ve hizmet sürecindeki mesleki öz-yeterlik durumlarının belirlenmesi, çeşitli değişkenlere göre değerlendirilerek gerekli destek hizmetlerinin sağlanması önerilmektedir.
Teacher competencies are a field that started with the existence of teaching and various research has focused on it due to its importance in education, and research has been conducted to ensure its advancement. The foundation of professional self-efficacy areas has been identified, and particular areas have been determined for each teaching area. This research aimed to develop a valid and reliable assessment tool to determine the preschool teachers’ professional self -efficacy. In the developing process of the scale, firstly, a 55 -item question pool was created, and then one item was removed due to incomprehensibility. The remaining 54 items were sent to the expert opinion, and the content validity was determined. Using the Lawshe method, the content validity index of the scale was determined as 0.76. Then, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and test-retest methods were applied, respectively. Data for these three analyses were collected from three different research groups that were formed separately, consisting of preschool teachers. As a result of the exploratory factor analysis, a structure consisting of 29 items and 4 dimensions was determined. As a result of confirmatory factor analysis, 5 items were removed from the scale, and it was determined that the 24-item and 4-dimensional scale had an "acceptable" level model. It was determined that the scale had a reliability feature with a significant correlation coefficient of 0.777 by the test-retest method. With the developed scale, it can be recommended to determine the professional competence of preschool teachers before starting to work, and during their work life, and then teachers can be provided necessary professional development opportunities by evaluating their professional self-efficacies according to various variables.