Uyku Metabolizması ve Beslenme


Creative Commons License

Nas S., Şengün N.

in: sağlık & Bilim 2025. Beslenme I, yasemin Beyhan,hatice baygut, Editor, Efe Akademi, İstanbul, pp.71-85, 2025

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Research Book
  • Publication Date: 2025
  • Publisher: Efe Akademi
  • City: İstanbul
  • Page Numbers: pp.71-85
  • Editors: yasemin Beyhan,hatice baygut, Editor
  • Istanbul Kültür University Affiliated: Yes

Abstract

Uyku, organizmanın refahını kontrol eden ve evrimsel zaman ölçeği boyunca en iyi korunmuş aktivite olabilecek merkezi sinir sisteminin temel bir çalışma durumudur. Uyku, insan ömrünün üçte birini kaplar ve beyin fonksiyonu ve ruh sağlığı için en önemli psikofizyolojik süreçlerden birini temsil eder. Yüksek omurgalılar için birincil ve temel biyolojik bir ihtiyaç olan uyku, düşük omurgalılarda da uyku benzeri durumlar görülmektedir.

Uyku, yaşam için temel olan oldukça organize ve karmaşık bir durumdur. Hayatımızın yaklaşık üçte birinde uyumaya mutlak bir ihtiyacımız vardır. Uyku, insan vücudunun aktiviteden sonra toparlanmasını sağlayarak, sonraki işleyişin en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlayan metabolik bir ihtiyaçtır. Uyku yoksunluğu ve kaybı , bilişsel bozukluk , ruh hali değişiklikleri ve hormonal anormalliklerle yakından ilişkilendirilmektedir (Troynikov ve ark., 2018).

Diyet karbonhidrat ve yağ miktarı hem daha iyi hem de daha kötü uyku kalitesi endeksleriyle ilişkilendirildi. Bununla birlikte, karbonhidrat ve yağ türü bu ilişkilerde önemli bir faktördü ve kompleks karbonhidratlar (örneğin lif) ve daha sağlıklı yağlar (örneğin doymamış) açısından daha yüksek diyetler daha iyi uyku kalitesiyle ilişkilendirildi. Protein açısından daha yüksek diyetler daha iyi uyku kalitesiyle ilişkilendirildi. Genel olarak, lif, meyve, sebze ve iltihap giderici besinler açısından zengin ve doymuş yağ açısından düşük diyetler (örneğin Akdeniz diyeti) daha iyi uyku kalitesiyle ilişkilendirilmiştir (Wilson ve ark., 2022). Uyku, uyku kalitesi ve uyku kalitesini etkileyen uyku bozuklukları üzerinde başlıca beslenme faktörleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, kafein ve alkol alımı üzerindeki etkilere yer verilmiştir.

Diyet ve uyku kalitesi arasındaki bağlantı daha fazla araştırmayı gerektirmektedir.

Bu bağlamda bu bölüm literatüre güncel derleme bilgiler sunabilmek amacıyla yazılmıştır.