LC Waikiki’nin E-Ticaret Deposu Operasyonlarının Yalın Teknikler Kullanılarak İyileştirilmesi


Creative Commons License

Ormancı S., Arugün S., Öner B., Çakmak D., Aktin A. T.

43. Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Kongresi, Trabzon, Türkiye, 2 - 04 Ekim 2024, ss.126, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.126
  • İstanbul Kültür Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünya genelinde hızla yayılan e-ticaret, perakende sektöründe giderek daha büyük bir önem kazanmaktadır. Şirketler, müşteri beklentilerini hızla karşılamak ve rekabet avantajı elde etmek için depo operasyonlarını optimize etmeye odaklanmaktadırlar.

 

LC Waikiki'nin e-ticaret deposundaki operasyonların iyileştirilmesini amaçlayan bu çalışma, depo süreçlerini analiz ederek ve yalın üretim tekniklerini kullanarak verimliliği artırmayı hedeflemektedir. Proje kapsamında, ürün kabulünden sipariş toplama aşamasına kadar olan süreçler detaylı bir şekilde incelenmiş ve bu süreçlerdeki darboğazlar tespit edilmiştir.  

 

Projenin ana yöntemi olarak, bir yalın üretim tekniği olan Değer Akışı Haritalama kullanılmıştır. Bu yöntem, süreçteki değer katan ve katmayan adımları belirleyerek katma değeri olmayanları en aza indirmeyi veya ortadan kaldırmayı amaçlar. Çalışmanın ilk aşamasında, süreçlerin ve bilgi akışının verileri toplanarak sistemin Mevcut Durum Değer Akış Haritası çizilmiş ve iyileştirmeye yönelik çeşitli Kaizenler önerilmiştir. Sürecin performansını etkileyen problemleri çözmek için Neden-Sonuç Diyagramı, Pareto Analizi ve 5 Neden Analizi uygulanmıştır. Daha sonra, beklenen iyileştirmelerin kısa vadede uygulanabilirliği tartışılmış ve gelecekteki durum için bir değer akışı haritası çizilmiştir.

 

Uygulanan yalın teknikler yardımıyla sürece değer katmayan adımlar azaltılmış veya ortadan kaldırılmış, süreç akışını yavaşlatan eksiklikler belirlenmiş ve bu eksikliklere yönelik öneriler sunulmuştur. Bu önerilerin uygulanması ile LC Waikiki'nin e-ticaret deposundaki operasyonel performansın iyileşeceği ve süreçteki verimliliğin artacağına inanılmaktadır.