Yaşlılıkta Beslenme ve Diyet


Baltacı P., Tanrıöver Ö.

Birinci Basamakta Yaşlı Sağlığı, Özlem Tanrıöver, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, İstanbul, ss.45-51, 2019

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2019
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.45-51
  • Editörler: Özlem Tanrıöver, Editör
  • İstanbul Kültür Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yaşlanma sürecindeki fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimlerin besin alımını etkilemesinden dolayı yaşlı bireyler beslenme açısından risk altındadır. Son zamanlarda malnütrisyon ve obezitenin görülme sıklıklarının artması kronik hastalık insidansı ile ilişkili olup, ağırlık yönetimi müdahalelerini gerekli kılmaktadır. Yaşlı bireylerde sağlık durumlarını, yaşam kalitesini ve fiziksel bağımsızlığını iyileştirecek makrobesin ve mikrobesin ögesi alımına yönelik gereksinimleri karşılayan optimal beslenme modeli önem taşır. Tam tahıllı besinler, meyve ve sebzeler, baklagiller, yağlı tohumlar, balık ve az yağlı süt ürünleri sağlıklı bir beslenme modelinin bileşenleri arasında yer almaktadır ve bu besinlerin tüketimi düşük inflamasyon ile ilişkilidir. Yaşlanma, kan dolaşımındaki inflamatuar belirteçlerin konsantrasyonunda bir artış ile de ilgili olduğu için, inflamasyonu azaltmak için besinlerin içeriğinde yer alan polifenolik bileşikler, antioksidanlar, prebiyotikler, probiyotikler ve omega-3 yağ asitleri önemli bir göreve sahiptir. Beslenme ve yaşam tarzındaki değişiklikler, yaşa bağlı hastalıkların ve bağışıklık sistemininin zayıflamasının iyileştirilmesinde etkili olabilmektedir.