İşletmeler, küresel rekabette hayatta kalabilmek için, üretim kaynaklarını daha iyi kullanarakverimliliklerini arttırmak zorundadırlar. Bu sebeple, katma değerli olmayan faaliyetlerinin ortadankaldırılması ve süreçlerde sürekli iyileştirme yapılması yoluyla, değer yaratmalarına vemüşterilerinin gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olan yalın yönetim ilkelerini giderek dahafazla uygulamaktadırlar. Bu çalışma, hızlı tüketim ürünleri sektöründe faaliyet gösteren globalölçekteki bir üretim şirketinin, Türkiye tesisine ait paketleme hattında uygulanan bir yalın sistemtasarımı örneğidir. Firma 150’den fazla ülkeye şekerleme üretimi ve dağıtımı yapmaktadır ve sözkonusu paketleme hattı bu ürünler için çalışmaktadır. Üretim sisteminde bulunan paketlemehatlarının performansını arttırmak çalışmanın ana amacıdır. Bu amaç doğrultusunda hatlar, yalınyönetimin 7 başlık altında grupladığı israf kalemleri – gereğinden fazla üretim, gereksiz işlemler,fazla stok, hatalı üretimler, taşımalar, gereksiz hareketler ve beklemeler – açısından incelenerekisrafları azaltacak şekilde yeniden tasarlanmıştır. Çalışmanın başlangıç kısmı, süreç adımlarınınmevcut durumdaki genel hat kullanım oranları ve operasyon verimliliklerinin belirlenmesi, MevcutDurum Değer Akış Haritası (MDAH) ile israf kalemlerinin görsel olarak tanımlanması ve istatistikselsüreç kontrol yöntemleri ile analizinden oluşmaktadır. Daha sonra, talep miktarı ve termin süresiparametrelerine bağlı olarak hat verimliliğini arttıracak iyileştirme önerileri belirlenmekte vedeğerlendirilen önerilerin hesaplanan sonuçları, Gelecek Durum Değer Akış Haritası (GDAH) ilesunulmaktadır. Ayrıca bu çalışmada, Değer Akış Haritalama metodunu desteklemek ve alternatifiyileştirme senaryolarını karşılaştırmak amacıyla ARENA yazılımı kullanılarak sistemin simülasyonmodeli geliştirilmiştir
In order to survive in the global contest, enterprises have to increase their productivity via better use of their production resources. Hence, companies are increasingly implementing lean management principles, which help them generate value and satisfy the requirements of their customers, through the elimination of non-value adding activities and pursuing continuous improvement in the processes. This study is an example of a lean system design, for the packaging line of Turkey facility of a global company operating in fast moving consumer goods (FMCG) sector. The company produces confectionery products and delivers to more than 150 countries, and the packaging line under consideration operates for these products. The main goal of the study is to improve the performance of the packaging lines in the production system. In line with this objective, the lines are redesigned to reduce wastes in the production system according to the 7 wastes groups of lean management: namely overproduction, over-processing, inventory, defects, transportation, motion, and waiting. The study begins with the determination of the current overall line utilization rates and operational efficiencies of the process steps, visual identification of waste items with the Current State Value Stream Map (CVSM) and analysis with statistical process control methods. Then, improvement suggestions to increase line efficiency are determined considering the demand quantity and lead time parameters. The evaluated results of the proposed improvements are presented with the Future State Value Stream Map (FVSM). In this study, a simulation model is also developed via Arena software to support the Value Stream Mapping method, and in order to evaluate alternative improvement scenarios.