Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Kültür Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ÖZGE USTALAR UYAN
Danışman: Evren Burak Enginöz
Özet:
Modern toplumlarda mutfak; gelenekselden moderne toplumsal iş bölümünün
dönüşmesi, gelişen teknoloji ve “beyaz eşya” olarak adlandırılan mutfak gereçlerinin
işleri kolaylaştırması ile beraber kültürel ve fonksiyonel bir dönüşüm geçirmektedir.
Modern toplumun mutfağa olan ilgisi, global bilgiye ulaşmanın kolaylaşması, sosyal
medya ve başka özendirici enstrümanlar, sosyal medya platformlarında kurulan ve
binlerce üyeye ulaşan, erkek ve kadınların neredeyse eşit sayıda takip ettiği yemek
grupları, “şöhretli” mutfak şefleri ve onların farklı formatlardaki televizyon
programları, “meşhur” restoranlar ve “yemek blogger” ları vasıtasıyla; günümüzde
sağlıklı ve doğal gıdaya duyulan özlem gibi paremetreler ile birleşerek, ortak bir
evrensel mutfak kültürünün oluşumuna meydan açmaktadır. Bu çalışma kapsamında,
gün geçtikçe kentleşen dünyada ve ülkemizde, mutfak mekanının konut içerisinde
öneminin daha da artacağı ve kamusal alan tarifinin günden güne değiştiği,
mahremiyetin dönüştüğü, sosyal medya aracılığı ile kamusal alanın evin en mahrem
noktalarına kadar girdiği, bunun yanında mahremiyetin de yine sosyal medya aracılığı
ile kamusal sanal alana taşındığı, günümüz ve gelecek dünyası için bilinen tüm
toplumsal parametrelerin ve paradigmaların değiştiği öngörülmektedir. Bu bağlamda
bu çalışma, tasarımcıların mutfak mekanı için yeni fonksiyonel ve estetik tasarım
kriterleri geliştirmeleri gerektiğini savunur. Yöntem olarak öncelikle, konut
mekanının, mutfakların tarihsel gelişimi, tarihi süzgeçte geçirdiği evreler ve mekânsal
olarak mutfak mekanının gelişimi ve dönüşümü incelenmiştir. Ardından toplum ve
cinsiyet rolleri, mahremiyet, toplumsal ve aile yapısındaki değişimler, dönüşümler,
mahremiyet olgusunun dönüşümü ve Anadolu topraklarındaki deneyimler ve tüm bu
süreçlerde mutfak kavramının mahremiyet açısından dönüşümü incelenmiştir. Tez
kapsamında toplumsal ve aile yapısında mutfak mekanıyla ilgili değişen ihtiyaçların
mutfak beğenilerinde, tercihlerinde ve işlevsel kullanımlarındaki farklılaşmanın neler
olabileceğinin incelenmesi amacıyla bir alan çalışması yapılması düşünülmüştür. Bu
bağlamda, toplumsal ve kullanıcı çeşitliliğinin fazla olduğu İstanbul metropolünde
apartmanda yaşayan kullanıcılar üzerinde bir inceleme yapılmasına karar verilmiştir.
ii
Araştırma kapsamında anketten elde edilen sonuçlara göre, dünya ve ülkemizde
yoğun, akıcı kent yaşamında, değişen dönüşen aile yapısına bağlı olarak mutfakların
içinde barındırdıkları yemek pişirme, yemek yeme, oturma ve dinlenme gibi
işlevleriyle artık konutun öncelikli düşünülmesi gereken en önemli mekanları olduğu
anlaşılmıştır. Mimar veya tasarımcıların bu nedenle mutfak tasarımında yemek
pişirme işlevinin haricinde farklı işlevleri barındıran, esnek kullanıma izin veren, geniş
kullanım, depolama ve saklama imkanları sunan, aydınlık, ferah, sade ve estetik
görünüme sahip mekanlar düşünmelerinin gerektiği vurgulanmıştır.